Welkom
In de voorhof (dat is de ruimte achter de hoofdingang) of bij de zijingang treft u gemeenteleden die de ontvangstcommissie vormen. Zij heten iedereen welkom en reiken de liturgie aan. Zij kunnen u wegwijs maken en uw vragen beantwoorden. Uw jas kunt u kwijt in de garderobe. Zowel bij de hoofdingang als de zijingang zijn toiletten.
Materialen
We maken in de dienst gebruik van de Nieuwe Bijbelvertaling en we zingen onder andere uit het Liedboek, Zingen en bidden in kerk en huis. Liederen uit andere bundels staan op de liturgie. Als u zelf geen liedboek heeft, kunt er een lenen. Ze liggen op het tafeltje aan het begin van de kerkzaal.
De diensten verlopen over het algemeen volgens een vaste volgorde. We noemen dat ook wel de ‘liturgie’. Hieronder geven we een korte uitleg. Het kan zijn dat het een keer net iets anders gaat, maar dat wijst zich vanzelf.
Aanvang
De kerkdienst is een ontmoeting met God, maar ook met elkaar. Daarom is er vooraf vaak veel geroezemoes: men informeert naar elkaar. Bent u hier voor het eerst stelt u zich dan gerust voor aan degene die naast u zit. Op het liturgisch centrum brandt de Paaskaars: het is het teken van het licht van Christus.
De predikant en enkele leden van de kerkenraad komen binnen. Dan wordt het stil zodat we ons kunnen voorbereiden op de dienst. De ouderling gaat achter de tafel staan en spreekt de openingswoorden uit en een drempelgebed: we zijn bijeen in de naam van God.
De ouderling geeft de predikant een hand. Dat is een symbolische handeling waarmee de verantwoordelijkheid voor deze dienst aan hem of haar wordt overgedragen.
Zingen
In een kerkdienst wordt veel gezongen. Zo geven we uiting aan ons geloof. Het aanvangslied is vaak, maar niet altijd, een psalm. Psalmen zijn liederen uit het Oude Testament. Zo verbinden we ons met de joodse geloofstraditie waar het christelijke geloof uit is voortgekomen.
Groet en welkom
Met een bijbelse groet, welkom en (soms) toelichting wordt de dienst vervolgd en horen we waar het vandaag over zal gaan.
Kyriegebed
Met het Kyriëgebed (Kyrie Eleison = Heer ontferm U) leggen we aan God de nood van onszelf en van deze wereld voor. Als gemeente voelen we ons verbonden met een ieder die lijdt.
Loflied
Tegelijkertijd hopen en geloven we dat Godons en onze wereld draagt. In dat vertrouwen zingen we Gods lof, een opgewekt lied.
Bijbellezing en preek
Voordat we lezen uit de bijbel vragen we in een gebed of God ons hart opent voor zijn woord. Daarna lezen we een of enkele Bijbelgedeelten. Er is aandacht voor de kinderen en in de preek legt de predikant uit wat dit Bijbelgedeelte betekent in het hier en nu.
Voorbeden
Na de verkondiging geven we als gemeente antwoord door te zingen. In de gebeden spreken we uit wat ons op het hart ligt. Vaak wordt dit gebed afgesloten met een gesproken of gezongen Onze Vader. Dit is het gebed dat Jezus ons heeft geleerd en voorgeleefd.
Mededelingen
Op deze plek wordt gemeld wie de bloemen uit de dienst ontvangen en worden kort andere zaken genoemd die voor de gemeente van belang zijn.
Inzameling van de gaven.
Vanuit het besef dat we bevoorrechte mensen zijn, delen we van onze overvloed. De bestemming wisselt telkens maar is altijd (ook) diaconaal: bestemd voor mensen dichtbij of ver weg die het (financieel) moeilijk hebben.
Zingen en Zegen
Na de inzameling zingen we een slotlied. Daarbij gaan we staan om vervolgens de zegen te ontvangen: we mogen als gezegende mensen de wereld in om daar tot zegen te zijn. Doorgaans wordt dit met een gezongen Amen beaamd. Met een handdruk aan de predikant eindigt de dienst.
In sommige diensten is de liturgie iets anders. Bijvoorbeeld als de maaltijd van de Heer wordt gevierd of als iemand wordt gedoopt.
Opname en Uitzending
Van de diensten worden beeld en geluidsopnamen gemaakt zodat gemeenteleden die niet naar de kerk kunnen komen de dienst toch mee kunnen beleven. De diensten worden ook uitgezonden via kerkdienstgemist.nl